Cukinia a'la provencale - zapiekanka warstwowa z pomidorami
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
2 cukinie
6-8 pomidorów
2 cebule
3-4 kromek białego chleba
50-100 ml posiekanej pietruszki
2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
1 łyżka oleju lub oliwy
pieprz
sól
ew. bazylia
300 ml (czubata szklanka) startego, żółtego sera
Przygotowanie:
Cukinie i pomidory pokroić na plasterki. Cebulę bardzo drobno posiekać. Włożyć do żaroodpornego naczynia plasterki pomidorów, na to cebulę, potem cukinię, można zrobić kilka warstw. Pomiędzy warstwami posolić, popieprzyć i posypać ewentualnie bazylią.
Na koniec warstwa pokruszonego chleba wymieszanego z posiekaną pietruszką, drobno pokrojonym czosnkiem i olejem. Posolić i popieprzyć. Całość posypać żółtym serem.
Zapiec 20 minut w 225°C. Zgasić ogień w piekarniku i zostawić zapiekankę, żeby postała jeszcze 5 minut.
Twoje zapiski: