puszka.pl - pysznie!

Cukinia a'la provencale - zapiekanka warstwowa z pomidorami


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 cukinie
6-8 pomidorów
2 cebule

3-4 kromek białego chleba
50-100 ml posiekanej pietruszki
2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
1 łyżka oleju lub oliwy

pieprz
sól
ew. bazylia
300 ml (czubata szklanka) startego, żółtego sera

Przygotowanie:

Cukinie i pomidory pokroić na plasterki. Cebulę bardzo drobno posiekać. Włożyć do żaroodpornego naczynia plasterki pomidorów, na to cebulę, potem cukinię, można zrobić kilka warstw. Pomiędzy warstwami posolić, popieprzyć i posypać ewentualnie bazylią.

Na koniec warstwa pokruszonego chleba wymieszanego z posiekaną pietruszką, drobno pokrojonym czosnkiem i olejem. Posolić i popieprzyć. Całość posypać żółtym serem.

Zapiec 20 minut w 225°C. Zgasić ogień w piekarniku i zostawić zapiekankę, żeby postała jeszcze 5 minut.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2001-12-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Barbara Nalepa

Twoje zapiski: