Sałatka owocowa ze świeżych owoców z cynamonem (całoroczna)
Świeże owoce, w przeciwieństwie do tych z puszek, nie są tak słodkie i mdłe. Dodatkowo sosik z pomarańczy i cynamonu daje rewelacyjny aromat - patent mojej teściowej :) Mieszanka smaków i faktur - świetna sprawa :)
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
jabłka - 1 spore lub 2 mniejsze, dość twarde i zdecydowanie soczyste
banany - 2
pomarańcze - 2-3 w zal. od wielkości
kiwi - 2-3
cynamon - tak ze 3 niezbyt małe szczypty
ew. inne owoce, np. 1 grejfrut (obrany ze skórek wcale nie jest gorzki i rewelacyjnie komponuje się z resztą - bardzo polecam!)
Przygotowanie:
Owoce obieramy i kroimy, ale nie za drobno - to sałatka owocowa a nie jarzynowa :) więc dobre są kawałki nawet wielkości całego kęsa.
Jabłka kroimy w kostkę. Albo najpierw wzdłuż na cząstki, a następnie w plasterki. To samo kiwi. Banany w plasterki. Pół pomarańczy można zostawić, żeby wycisnąć z niej sok. Resztę dzielimy na cząstki i kroimy na pół lub kilka kawałków. Grejfruta trzeba dokładnie obrać również z tych półprzezroczystych, wewnętrznych skórek - dzięki temu nie będzie gorzki. W sumie chyba najłatwiej jest robić to tak: dzielimy grejfruta na pół a następnie zdejmujemy z jednej cząstki skórkę, oddzielamy po kawałku jej wnętrze, ściągamy skórkę oddzielająca kolejną cząstkę itd... całkiem szybko idzie :)
Z połowy pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy cynamon, mieszamy (dokładnie raczej się nie uda - przynajmniej mój cynamon był jakiś oporny), dodajemy do sałatki. Po wymieszaniu podajemy.
Czasem robię wersję dla leniwych i nie bawię się w wyciskanie soku, tylko oprószam cynamonem sałatkę i mieszam całość.
Wskazówki i uwagi:
Proporcje (i dobór) owoców mogą być inne, zwł. kiedy mamy owoce sezonowe - ja podaję takie, jakie wykorzystywałam ostatnio i jakie są dostępne właściwie przez cały rok.
Sałatkę można przed podaniem schłodzić w lodówce, ale nie powinna stać zbyt długo.
Twoje zapiski: