masa makowa: 0,5 kg maku
szklanka rodzynek
ze dwie garście daktyli/ śliwek suszonych/ fig
pół szklanki różnorakich pestek, orzechów, migdałów itp.
dwie garście wiórków kokosowych
kilka łyżek słodu
skórka z pomarańczy (niekoniecznie)
około pół szklanki kaszy kukurydzianej (ew. manny/ kuskusu)
ciasto: 1,5-2 szklanki mąki pszennej (razowa na pół z białą)
około pół szklanki oleju
szczypta soli
mąka sojowa - 2 łyżki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Mak wypłukać, zaparzyć wrzątkiem (żeby wrzątku było 2-3 centymetry wyżej). Odstawić na kilka godzin (może być noc).
Namoczyć rodzynki i suszone owoce w niewielkiej ilości wody. Zmielić grubo, zetrzeć na tarce lub drobno posiekać orzechy i pestki. Namoczony mak zmielić w maszynce 3 razy (ze specjalnym sitkiem może być 1 lub 2 razy) lub dokładnie zmiksować mikserem (to raczej ostateczność, bo mieli się trudno i długo) razem z połową namoczonych owoców. Do zmielonego maku dodać wiórki, resztę owoców, słód do smaku, skórkę pomarańczową i kaszy tyle, żeby masa zrobiła się gęsta, ale jeszcze półpłynna.
Zagnieść szybko ciasto z mąki, soli i oliwy tyle, żeby było jednolite. Dla lepszej zwartości można dodać mąki sojowej rozmieszanej na pastę w kilku łyżkach wody. Można dodać łyżkę zimnej wody. Schłodzić dobrze.
Rozgrzać piekarnik. Na blasze rozłożyć ciasto (ja robię kawałkami) w 3/4 ilości. Na to wyłożyć masę. na warstwę masy położyć ozdobnie paski lub inne kawałki reszty ciasta. Włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 30-40 minut w temp. 200 st. C
Nadesłał(a) wojmat,
dnia: 2001-12-31 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.