Sałatka (a właściwie surówka) z pomidorów z czosnkiem
Sałatka naprawdę fantastyczna i aromatyczna! :) Dobra zawsze i wszędzie, ale szczególnie może nam się przysłużyć na początku sezonu, kiedy pomidory nie są jeszcze tak aromatyczne jak powinny. Ząbek czosnku i ew. odrobina octu winnego potrafi ten aromat skutecznie uzupełnić :)
pomidory - 1 kg czyli 5-6 średnich pomidorów
czosnek - 1 średni ząbek
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ew. 1 łyżeczka octu winnego, najlepiej balsamicznego
sól - 1 płaska łyżeczka
pieprz
ew. garść przypraw sałatkowych (wystarczy bazylia)
Przygotowanie:
Taaaaka prosta sałatka, a ile "nieba w gębie" ... pomidorki w kostkę z drobno posiekanym czosnkiem, polane oliwą z oliwek i posypane dużą ilością soli, pieprzu i ew. garścią przypraw sałatkowych.
Czosnek można też zetrzeć na drobnych oczkach tarki, a później jeszcze go trochę "rozgnieść" bokiem noża.
Wskazówki i uwagi:
Moja drobna uwaga do przepisu Lukasa: zioła oczywiście najlepsze są świeże (a o świeżą bazylię nie trudno - nawet na parapecie rośnie jak marzenie). Można też użyć pasty z bazylii - niezbyt łatwo dostępna, ale świetna - nie traci aromatu jak zioła suszone. Ostatecznie można użyć też ziół suszonych - najlepiej rozetrzeć je najpierw kciukiem z zagłębieniu dłoni - będą drobniejsze, nie takie "szorstkie", a przede wszystkim odzyskają trochę aromatu.