prażoki: ziemniaki
sól
mąka pszenna (na 1 kg ziemniaków 1 czubata łyżka mąki)
Przygotowanie:
Kapustę w zależności do upodobań kwasowych płuczemy lub nie, zalewamy wodą. Dodajemy warzywa: marchewkę ucieramy na tarce, cebulę siekamy, pietruszka i seler w całości. Dodajemy też kaszę i listki laurowe, gotujemy przez około 30 minut. Doprawiamy.
Prażoki - gotujemy ziemniaki tak zwyczajnie; gdy już są miękkie, odlewamy wodę ale nie całą, na dnie powinno zostać około łyżki wody. Zasypujemy ziemniaki mąką, przykrywamy pokrywką, wstrząsamy i stawiamy z powrotem na minutkę na mały ogień. Pozostaje tylko utłuc dokładnie ziemniaki. Masa powinna być jednolita i dość twarda.
Nakładamy na jeden talerz zupę, na drugi prażoki (można okrasić np. podsmażoną cebulą) i rozkoszujemy się smakiem :-)
Nadesłał(a) Gosia Swiderek,
dnia: 2002-01-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.