Kawior z kabaczków z dodatkiem pomidorów i marchewki (na bieżąco lub na zimę)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
700 g kabaczków
50 g marchwi
10 g pietruszki
40 g cebuli
olej do smażenia
200 g pomidorów (przecieru pomidorowego)
3-5 g natki pietruszki lub kopru
15 g soli
10 g cukru
1 g pieprzu
1 g papryki
Przygotowanie:
Kabaczki obrać, pokroić na krążki o grubości 4-5 cm, podsmażyć na oleju. Oddzielnie podsmażyć pokrojoną marchewkę, pietruszkę i cebulę.
Po ostudzeniu zmielić podsmażone warzywa w maszynce do mielenia, wymieszać. Dodać przecier pomidorowy, drobno pokrojoną zieleninę, sól, cukier, pieprz oraz paprykę. Wymieszać wszystko i podgrzewając w garnku doprowadzić do wrzenia.
Gorący kawior porozkładać w słoiki i pasteryzować. Albo zjadać na bieżąco :)
Twoje zapiski: