Dip: kawior z bakłażanów z pomidorami i podsmażoną cebulką
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
bakłażany
cebula
2-3 pomidory
sól
pieprz
olej
sok z cytryny lub ocet
Przygotowanie:
Upiec w piekarniku kilka bakłażanów (45-60 min. w temp. ok. 220-250°C), obrać ze skorki, pokroić drobno lub rozetrzeć łyżką.
Dodać drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz, olej, doprawić do smaku sokiem z cytryny lub octem. Wymieszać całość.
Można podgotować na małym ogniu, aby kawior zgęstniał. Odstawić w chłodne miejsce, a gdy przestygnie, podawać na stół.
Wskazówki i uwagi:
Innym razem Lilla podała takie proporcje:
30 dag bakłażanów
2 łyżki oleju
1-2 cebule
1 pomidor
Twoje zapiski: