puszka.pl - pysznie!

Tarta panien Tatin

Dla wielbicieli ciast z jabłkami. Kuchnia francuska.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

15 dag mąki
15 dag masła + jeszcze trochę do wysmarowania formy i na wierzch tarty
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
pół szklanki wody
5-6 jabłek (najlepiej renety lub grany smith)
sól do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj kruche ciasto: wymieszaj mąkę z wodą, 15 g masła i łyżką cukru, dodaj szczyptę soli. Szybko uformuj z ciasta kule (nie wyrabiając go zbytnio) i odstaw na 2 godz. Jabłka obierz i pokrój na niewielkie kawałki.

Formę o średnicy 22 cm wysmaruj grubo masłem i posyp 2 łyżkami cukru pudru. Ułóż w niej ciasno jabłka i posyp jeszcze łyżką zwykłego cukru. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 4-5 mm i przykryj nim bardzo dokładnie jabłka (niech trochę ciasta wystaje poza brzeg formy). Następnie odetnij nierówności. Piecz w bardzo gorącym piekarniku (220 stopni C) przez ok. 25 min.

Wyjmij z pieca, połóż na wierzchu ciężkie naczynie żaroodporne i jednym, szybkim, sprawnym ruchem (uważaj, by się nie oparzyć) przewróć całość tak, by owoce znalazły się na wierzchu - z tego względu tarta Tatin nazywana bywa również "odwróconą". Teraz posyp jabłka 2 łyżkami cukru, rozłóż na wierzchu kawałki masła i podpiecz całość jeszcze przez ok. 10 min. na górnej blasze piekarnika - tak, aby powierzchnia się przyrumieniła.

Wskazówki i uwagi:

Tartę tatin podaje się na ciepło!
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-02-10 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 2/2002

Twoje zapiski: