250 g fasolki mung (namoczyć, najlepiej na noc)
1 op. mrożonego leczo lub w sezonie po 0,5-1 kg świeżych warzyw:
- papryka
- pomidory
- cukinia
- cebula
oliwa/olej do smażenia
2 ząbki czosnku
sól
ew. papryka ostra
1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
Namoczoną fasolę ugotować aż będzie miękka (ok. 30-40 min).
W międzyczasie wrzucić warzywa/mrożonkę na patelnię z oliwą. Gdy warzywa będą miękkie, dodać 2 pokrojone ząbki czosnku, posolić, poprykować. Do lecza na patelni wrzucić odcedzoną fasolkę, zamieszać. Dodać natki, zamieszać. Odstawić. Podawać, zjadać :-)
Wskazówki i uwagi:
Należy sprawdzać fasolkę mungo w czasie gotowania, bo rozgotowana rozciapuje się i wygląda niezbyt estetycznie ;-)
Nadesłał(a) magda firlit,
dnia: 2002-02-16 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.