puszka.pl - pysznie!

Ciasteczka drożdżowe nadziewane jabłkami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

/proporcje na ok. 20 ciasteczek/

słodkie ciasto drożdżowe:
40 g drożdży
ok. 200 g letniego mleka
500 g drobno zmielonej pszenicy lub mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
1 jajko
80 g miodu
1/4 łyżeczki do herbaty wanilii
starta skórka z 1/2 cytryny

nadzienie:
300 - 400 g jabłek
1-2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżeczka cynamonu
50 g rodzynek
50 g łuskanych pestek słonecznika
50 g orzechów laskowych

olej do blachy
żółtko

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać do mąki razem z masłem, jajkiem, miodem, wanilią i skórką cytrynową. Zagnieść gładkie ciasto - nie powinno się ono już kleić.
2. Z ciasta uformować kulę, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30-45 min. do wyrośnięcia.
3. Jabłka obrać, usunąć pestki, pokropić sokiem cytrynowym. Wymieszać z cynamonem, rodzynkami, słonecznikiem i orzechami laskowymi.
4. Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe zagnieść jeszcze raz, rozwałkować je cienko i wyciąć 40 kwadratów o wymiarach 7 x 7 cm. 20 kawałków ułożyć obok siebie na dobrze natłuszczonej blasze, pośrodku każdego położyć nadzienie, tak aby brzegi ciasta były wolne. Przykryć je kolejnymi 20 kwadratami, rogi zacisnąć.
5. Kwadraty posmarować żółtkiem. Blachę włożyć na średnią półkę do zimnego pieca. Piec w temperaturze 200°C ok. 25-30 min.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: 2000-05-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Psubraty nr.8

Twoje zapiski: