Zupa-krem dyniowa z piwem i prażonymi pestkami dyni
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
300 g dyni
ćwierć cebuli (ok. 15 g)
kawałek selera naciowego (30 g)
pół ząbka czosnku
pół szkl. (125 ml) piwa
1 łyżeczka masła lub oleju do smażenia
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka śmietany kremówki (można zrezygnować)
1 łyżka wyłuskanych pestek dyni
Przygotowanie:
Pokrojone w kostkę cebule i seler oraz zmiażdżony czosnek zeszklić na maśle lub oleju. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, piwo, pół szkl. wody i przyprawić. Dusić 20 min., zmiksować i dodać śmietanę.
Pestki dyni podsmażyć/ podprażyć na suchej patelni do lekkiego zbrązowienia. Dodać do zupy.
Wskazówki i uwagi:
Przerobione na wege.
Twoje zapiski: