zapiekanka z kalafiora i brokułów
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
pol kalafiora (ok. 400 g)
400 g brokulow
200 ml (1 niepelna szkl.) mleka
50 g (3-4 lyzki) smietanki kremowki
3 jajka
1 cebula (ok. 80 g)
3 pomidory (ok. 300 g)
margaryna
galka muszkatalowa
sol i pieprz
Przygotowanie:
kalafior i brokuly umyc, podzielic na rozyczki. w osolonym wrzatku pod przykryciem gotowac kalafiora 10 min., po 5 min. dodac brokuly. mleko wymieszac z jajkami, msietana i przyprawami. odcedzone jarzyny wlozyc do posmarowanego margaryna zaroodpornego naczynia, zalac mlekiem i piec w temp. 180 stopni ok. 45 min. pomidory sparzyc i obrac ze skorki. cebule posiekac, udusic na margarynie, dodac pokrojone w kostke pomidory, dusic 5 min. sosem polac upieczone jarzyny.
Twoje zapiski: