Gazpacho andaluzyjskie - pomidorowe
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 nieduże pomidory
1/2 papryki
1/4 ogórka sałatkowego (ok. 50 g)
1/4 cebuli
1/2 ząbka czosnku
1/2 kromki białego chleba
sól
pieprz
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
bardzo zimna woda
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Paprykę i obranego ogórka pokroić. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć.
1/3 jarzyn odstawić do lodówki. Chleb namoczyć w bardzo zimnej wodzie, odcisnąć i zmiksować z resztą jarzyn. Przyprawić solą, pieprzem, oliwą i octem. Dodać tyle przegotowanej, bardzo zimnej wody, aby zupa była średnio gęsta. Posypać odstawionymi do lodówki jarzynami.
Twoje zapiski: