Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
ciasto:
1/4 szkl. mleka 0,5 %
1/2 szkl. maki
1 lyzka cukru
2 jaja
sol
sos:
2 pomarancze
1 cytryna
4 lyzki margaryny
2 lyzki cukru
2 lyzki miodu
1/4 szkl. bialego wina
1 lyzka likieru pomaranczowego
2 lyzki soku z malin
250 g malin
Przygotowanie:
skladniki na ciasto polaczyc, rozprowadzic woda do konsystencji gestej smietany. smazyc na teflonowej patelni nalesniki. pomarancze i cytryne sparzyc wrzatkiem, obrac ze skorki. skorke pokroic a z owocow wycisnac sok. margaryne rozpuscic, dodac cukier i miod, mieszac i podgrzewac, az zbrazowieje. nastepnie dodac wino, skorki i sok z cytrusow. gotowac ok. 15 min. nalesniki wlozyc do sosu, polac likierem i sokiem z malin. trzymac na malym ogniu kilka minut, przewracac 2-3 razy. gotowe nalesniki posypac malinami.
Wskazówki i uwagi:
wychodzi 15 szt.
Twoje zapiski: