Ryż zapiekany z marchewką, fasolką szparagową, pomidorami i parmezanem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 6 osób
1 szkl. ryżu
2 marchewki średniej wielkości
150 g zielonej fasolki szparagowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
100 g żółtego sera
łyżka oliwy do smażenia
1/2 łyżeczki estragonu
1/2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ryż opłukać, zalać osoloną wodą, gotować 10 min., po czym odcedzić. Warzywa umyć. Marchewkę i fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 15 min. Marchew pokroić w paseczki.
Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać marchewkę, fasolkę, pokrojone w półplasterki pomidory, zioła i chwile poddusić.
Dodać pokrojony czosnek i starty ser, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiec.
Wskazówki i uwagi:
Przerobione na wege.
Twoje zapiski: