Gar groszkowy z tofu i grzankami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
375 g tofu
500 g groszku mrożonego
500 g (5-7 szt.) cebuli
1 szkl. bulionu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól
pieprz
50 g (3-4 łyżki) masła lub oleju/oliwy do smażenia
6 kromek czerstwego chleba na grzanki
Przygotowanie:
Na 1 łyżce masła/oleju zeszklić pokrojone na pół cebule. Zalać bulionem, dodać 2 łyżki octu i gotować pod przykryciem 10 min.
Dodać groszek, przecier pomidorowy i przyprawy. Po kilku minutach dodać pokrojone w słupki tofu i gotować jeszcze 5 min.
Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na złoto na reszcie masła/oleju. Grzankami posypać potrawę tuż przed podaniem.
Twoje zapiski: