Pomarańczowe sufleciki twarożkowe
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 9 osób
3 jaja
5 łyżeczek cukru
70 g twarożku chudego
3 łyżki likieru pomarańczowego
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
dekoracja:
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka orzechów pistacjowych
- 1 mała puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twarożek, likier i skórkę pomarańczową. Białka ubić. 1/3 piany dodać do masy żółtkowej, wymieszać. Wsypać mąkę i dodać resztę piany i ponownie wymieszać.
9 niewielkich foremek wyłożyć pergaminem, wypełnić masą do 2/3 wysokości. Wstawić je do naczynia z gorącą wodą do piekarnika o temp. 200 stopni. Piec ok. 20 min.
Posypać cukrem pudrem, orzeszkami i udekorować odsączonymi brzoskwiniami.
Twoje zapiski: