Zupa-krem ziemniaczano-pokrzywowa
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
600 g młodych liści pokrzywy (im młodsze tym delikatniejsze)
2 ziemniaki
kilka cebulek dymek
1 łyżka masła lub oleju do smażenia
1 litr wody
jogurt do zabielenia (może być też mleko, zwykłe lub roślinne)
pieprz
sól
Przygotowanie:
Liście pokrzyw myjemy, małą cząstkę drobno kroimy i odkładamy na później, resztę pozostawiamy w całości. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Pokrojone dymki smażymy do miękkości na maśle lub oleju. Wrzucamy niepokrojone liście pokrzywy i smażymy 2 min. Dodajemy ziemniaki, zalewamy 1 litrem wody, solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy pół godziny. Miksujemy, zaprawiamy jogurtem lub mlekiem, dodajemy pokrojone liście pokrzywy i podajemy.
Twoje zapiski: