Maślaki po litewsku - w sosie śmietanowo-chrzanowym z jajkiem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 5 osób
1 kg maślaków (ewentualnie różnych grzybów)
2 cebule
3 łyżki tłuszczu do smażenia
2 jajka
1/2 szkl. śmietany
2 łyżki tartego chleba
2 łyżki tartego chrzanu
sól
pieprz
odrobina cukru
Przygotowanie:
Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paski. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do niej grzyby, dusić do miękkości. W międzyczasie ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Połączyć ze śmietaną, chlebem, chrzanem oraz jajkami. Doprawić solą i pieprzem.
Twoje zapiski: