Kremowa zupa jarzynowo-grzybowa ze świeżych maślaków lub prawdziwków
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
pęczek włoszczyzny
500 g maślaków lub prawdziwków
2 cebule
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka mąki dla zagęszczenia
sól
pieprz
pół szkl. śmietany jogurtowej
natka
Przygotowanie:
Włoszczyznę umyć, pokroić, zalać wrzącą osoloną wodą. Ugotować wywar (ok. 1/2 godz.). Grzyby oczyścić, umyć, poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, wymieszać z grzybami, dodać olej, posolić, udusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Ugotowane warzywa przetrzeć przez sito, wymieszać z grzybami i wywarem, zagotować. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, wlać do wywaru, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę.
Twoje zapiski: