puszka.pl - pysznie!

Kremowa zupa jarzynowo-grzybowa ze świeżych maślaków lub prawdziwków


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

pęczek włoszczyzny
500 g maślaków lub prawdziwków
2 cebule
3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka mąki dla zagęszczenia
sól
pieprz
pół szkl. śmietany jogurtowej
natka

Przygotowanie:

Włoszczyznę umyć, pokroić, zalać wrzącą osoloną wodą. Ugotować wywar (ok. 1/2 godz.). Grzyby oczyścić, umyć, poszatkować. Cebulę obrać, opłukać, pokroić, wymieszać z grzybami, dodać olej, posolić, udusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.

Ugotowane warzywa przetrzeć przez sito, wymieszać z grzybami i wywarem, zagotować. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wody, wlać do wywaru, zagotować. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-05-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: