puszka.pl - pysznie!

Ser topiony własnej roboty

Ser topiony produkuje się z sera żółtego (nie oszukujmy się, zazwyczaj z odpadków) poprzez dodanie topników (i ew. dodatków smakowych) oraz podgrzanie. Można też zrobić go samemu w domu.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

ser żółty
szczypta sody oczyszczonej
margaryna
jajko
kminek
sól
pieprz
ewentualnie dodatki smakowe:
- zioła
- papryka w proszku
- ketchup
- grzyby

Przygotowanie:

Ser pokruszyć, rozłożyć na płaskim talerzu, oprószyć szczyptą sody oczyszczonej, przykryć.

Po 2 dniach, gdy zgliwieje [*], rozpuścić na patelni, na margarynie. Po zdjęciu z ognia dodać jajko, kminek, sól i pieprz. Wlać do głębokiego talerza lub naczynia kamionkowego, wstawić do lodówki. Po usmażeniu można dodać do masy zioła, paprykę w proszku, ketchup lub smażone grzyby.

Wskazówki i uwagi:

[*] Zgliwieć - za www.sjp.pl: "zmienić się w mazistą masę o nieprzyjemnym zapachu i smaku". Soda przyspiesza ten proces.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-05-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: