Ser topiony produkuje się z sera żółtego (nie oszukujmy się, zazwyczaj z odpadków) poprzez dodanie topników (i ew. dodatków smakowych) oraz podgrzanie. Można też zrobić go samemu w domu.
Ser pokruszyć, rozłożyć na płaskim talerzu, oprószyć szczyptą sody oczyszczonej, przykryć.
Po 2 dniach, gdy zgliwieje [*], rozpuścić na patelni, na margarynie. Po zdjęciu z ognia dodać jajko, kminek, sól i pieprz. Wlać do głębokiego talerza lub naczynia kamionkowego, wstawić do lodówki. Po usmażeniu można dodać do masy zioła, paprykę w proszku, ketchup lub smażone grzyby.
Wskazówki i uwagi:
[*] Zgliwieć - za www.sjp.pl: "zmienić się w mazistą masę o nieprzyjemnym zapachu i smaku". Soda przyspiesza ten proces.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2002-05-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia