Zapiekanka florentyńska - ze smażonej cukinii w mlecznej zalewie
Kuchnia włoska.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
1 kg cukinii
mąka do panierowania
olej/oliwa do smażenia
4 jajka
150 ml mleka
majeranek
natka
sól
pieprz
4 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego i pikantnego sera
Przygotowanie:
Cukinie pokroić w plasterki, panierować w mące i usmażyć na 2 łyżkach oleju na zloty kolor.
Cukienię ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Polać jajkami rozmieszanymi z mlekiem, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Oprószyć parmezanem. Piec pół godz. w temp. 220°C.
Wskazówki i uwagi:
Smakuje na ciepło i na zimno.
Twoje zapiski: