puszka.pl - pysznie!

Zapiekanka florentyńska - ze smażonej cukinii w mlecznej zalewie

Kuchnia włoska.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

1 kg cukinii
mąka do panierowania
olej/oliwa do smażenia

4 jajka
150 ml mleka
majeranek
natka
sól
pieprz
4 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego i pikantnego sera

Przygotowanie:

Cukinie pokroić w plasterki, panierować w mące i usmażyć na 2 łyżkach oleju na zloty kolor.

Cukienię ułożyć w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Polać jajkami rozmieszanymi z mlekiem, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Oprószyć parmezanem. Piec pół godz. w temp. 220°C.

Wskazówki i uwagi:

Smakuje na ciepło i na zimno.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-03-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii, miesięcznika promującego zdrowy styl życia

Twoje zapiski: