puszka.pl - pysznie!

Kapusta duszona z jabłkami i pomidorami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

500 g kapusty białej
sól
1 łyżeczka cukru
1 cebula

2 kwaśne jabłka (antonówki lub renety)
1-2 pomidory
2 łyżki śmietany (w wersji wegańskiej można pominąć lub dodać 1-2 łyżki oleju)
2 łyżeczki mąki
olej do zrobienia zasmażki
płaska łyżka kminku
koperek

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić, umyć, podzielić na ćwiartki, ściąć głąby i pokrajać najpierw w grube pasy, a następnie w kwadraciki o boku 2-3 cm. Kapustę włożyć do rondla, zalać niewielką ilością wrzącej wody, dodać pokrojoną cebulę, trochę soli, 1 łyżeczkę cukru i ugotować prawie do miękkości.

Dodać do kapusty jabłka utarte na tarce o grubych oczkach, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, śmietanę oraz zasmażkę z oleju i mąki. Wymieszać i gotować 5 min.

Doprawić do smaku solą, cukrem, dodać płaską łyżkę kminku i koperek.

Wskazówki i uwagi:

Przerobione na wege.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-03-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 11/2000

Twoje zapiski: