puszka.pl - pysznie!

Brokuły, papryka i marchewka w sosie curry


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

100 g brokułów
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 małej marchwi

łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
łyżeczka curry
1/2 szkl. bulionu
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Brokuły podzielić na różyczki, paprykę pokroić w kostkę lub paski, marchew w plasterki, cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć.

Cebulę zeszklić na oliwie, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i curry. Wymieszać. Następnie dodać marchew i smażyć ok. 5 min. Wlać bulion warzywny i gotować 5 min., dodać pozostałe warzywa i gotować jeszcze ok. 4 min. Mąkę kukurydzianą wymieszać z łyżeczką wody, dodać do potrawy i wymieszać. Po raz ostatni zagotować całość.

Podawać z ryżem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-03-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 11/2001

Twoje zapiski: