Brokuły, papryka i marchewka w sosie curry
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
100 g brokułów
1/2 małej czerwonej papryki
1/2 małej marchwi
łyżeczka oliwy z oliwek do smażenia
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
łyżeczka curry
1/2 szkl. bulionu
1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Brokuły podzielić na różyczki, paprykę pokroić w kostkę lub paski, marchew w plasterki, cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć.
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać zmiażdżony ząbek czosnku i curry. Wymieszać. Następnie dodać marchew i smażyć ok. 5 min. Wlać bulion warzywny i gotować 5 min., dodać pozostałe warzywa i gotować jeszcze ok. 4 min. Mąkę kukurydzianą wymieszać z łyżeczką wody, dodać do potrawy i wymieszać. Po raz ostatni zagotować całość.
Podawać z ryżem.
Twoje zapiski: