Dynia zapiekana z pomidorami pod beszamelem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1/4 małej dyni
1 średni pomidor
odrobina masła lub oleju do wysmarowania formy
1/2 łyżeczki bułki tartej
łyżka białego chudego sera (można pominąć)
łyżeczka natki do posypania
sos beszamelowy:
1/4 szkl. mleka zwykłego (0,5%) lub roślinnego
1/2 łyżeczki mąki
1/2 łyżeczki oliwy
sól
pieprz ziołowy
sok z cytryny
Przygotowanie:
Dynię pokroić w grubą kostkę, pomidora bez skórki w cząstki. Z odrobiny mleka, mąki i oliwy sporządzić zawiesinę i wlać na pozostałe gotujące się mleko, mieszając zagotować, dodać przyprawy i sok z cytryny.
Dno żaroodpornego naczynia posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wlać połowę sosu, włożyć dynię i pomidory, posypać pokruszonym białym serem, polać wierzch resztą sosu. Zapiekać w piekarniku. Posypać natką.
Twoje zapiski: