puszka.pl - pysznie!

Dynia zapiekana z pomidorami pod beszamelem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/4 małej dyni
1 średni pomidor
odrobina masła lub oleju do wysmarowania formy
1/2 łyżeczki bułki tartej
łyżka białego chudego sera (można pominąć)
łyżeczka natki do posypania

sos beszamelowy:
1/4 szkl. mleka zwykłego (0,5%) lub roślinnego
1/2 łyżeczki mąki
1/2 łyżeczki oliwy
sól
pieprz ziołowy
sok z cytryny

Przygotowanie:

Dynię pokroić w grubą kostkę, pomidora bez skórki w cząstki. Z odrobiny mleka, mąki i oliwy sporządzić zawiesinę i wlać na pozostałe gotujące się mleko, mieszając zagotować, dodać przyprawy i sok z cytryny.

Dno żaroodpornego naczynia posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wlać połowę sosu, włożyć dynię i pomidory, posypać pokruszonym białym serem, polać wierzch resztą sosu. Zapiekać w piekarniku. Posypać natką.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-04-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 9/2001

Twoje zapiski: