Grahamka z duszonymi grzybami leśnymi i pieczarkami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
mała grahamka
1/4 szkl. leśnych grzyóow (podgrzybki, kurki)
100 g pieczarek
posiekana szalotka
1/2 łyżeczki oliwy do smażenia
natka
szczypiorek
łyżeczka białego wina
łyżeczka mąki
1/4 szkl. mleka 0,5% [zwykłego lub roślinnego]
papryka łagodna
Przygotowanie:
Pieczarki i szalotkę obsmażyć na oliwie. Dodać pozostałe grzyby, natkę, szczypior i obsmażać ok. 2-3 min. Wlać wino i dalej smażyć ok. 3 min. Dodać mąkę, wymieszać i smażyć 1 min. Wlać mleko i dusić 4 min.
Po zdjęciu z ognia posypać papryką i przełożyć na grahamkę przekrojoną na pół.
Twoje zapiski: