puszka.pl - pysznie!

Marmolada z owoców róży i pomidorów


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 kg owoców dzikiej róży
1 kg dojrzałych pomidorów
1 kg cukru na 1 kg przecieru
ew. cukier żelujący

Przygotowanie:

Owoce róży moczymy przez 12 godz. w wodzie (owoce muszą być wydrążone, pozbawione nasion i włosków).

Następnie gotujemy je w tej samej wodzie, w której były moczone, w emaliowanym garnku, przez 10 min. Pomidory krótko gotujemy i przecieramy przez plastikowe sitko. Oba składniki łączymy i gotujemy z cukrem aż do zgęstnienia.

Gorącą marmoladę przekładamy do szczelnych słoików. Dla szybszego zżelowania warto zastosować cukier żelujący.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-04-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Super Linia" - miesięcznik promujący zdrowy styl życia, nr 9/2001

Twoje zapiski: