Kotlety z gotowanych jarzyn - kapusty i włoszczyzny
Można wykorzystać włoszczyznę z gotowania bulionu.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
800 g mieszanych jarzyn:
- 1/4 główki kapusty
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 cebula
2,5 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
3 łyżki bułki tartej do obtaczania
olej do smażenia
ew. 2 łyżki margaryny/oleju do smażenia cebuli
Przygotowanie:
Warzywa umyć i obrać. Marchew, pietruszkę i selera ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, dodając na koniec podzieloną na części kapustę.
Miękkie jarzyny odcedzić, odcisnąć i zmielić. Dodać zrumienioną na margarynie lub oleju cebulę, do tego kasza manna, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i uformować kotlety. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym oleju. Podawać np. z kaszą kuskus.
Twoje zapiski: