puszka.pl - pysznie!

Musztardowa kostka tofu

Konkretny smak musztardy nadaje tej potrawie wyrazu. Delikatny aromat duszonej cebuli wspaniale go uzupełnia. Zazwyczaj robię takie tofu z kaszą/ziemniakami i surówką.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

kostka tofu naturalnego (300 g)
sos sojowy
musztarda
ew. niewielka cebulka
trochę oleju do smażenia

Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostkę o boku mniej więcej 1-1,5 cm. Skropić sosem sojowym tak, aby w miarę każda kostka była nim polana. Dodać musztardę - ile? ja nabieram odważnie na widelec i dodaję właśnie taki pełny.

Teraz należy przemieszać tofu. Świetnie się do tego nadaje jakiś zamykany pojemnik - obracając go niezbyt gwałtownie wymieszamy tofu tak, żeby równomiernie oblepiło się musztardą, a jednocześnie pozostało całe. Tofu jest delikatne i dość łatwo się rozpada, dlatego nie należy się nad nim zbytnio znęcać.

Tak "namoczone" tofu można teraz odstawić, żeby poczekało na swoją kolej, a w międzyczasie zająć się np. przygotowaniem pozostałych składników obiadu.

Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy tofu, można razem z posiekaną cebulą. Jest gotowe kiedy cebula się usmaży, a tofu nieco zarumieni.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-04-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: