białko: 300 ml mleka sojowego (niesłodzonego)
4 łyżeczki agar agar
max. 1/2 szkl. rozgotowanego ryżu
szczypta soli
żółtko: tofu feta
żółty barwnik (np. kurkuma)
czarna sól
Przygotowanie:
Do mleka dodać agar, zagotować i trzymać na gazie przez ok. 3 min. Zostawić do przestudzenia. Gdy mleko będzie jeszcze ciepłe, dodać ryż, wymieszać i przełożyć do foremek przypominających kształtem połówki jajek. Trzeba też pamiętać o włożeniu jakichś kuleczek (np. zrobionych z folii aluminiowej), które uformują otwór na "żółtko".
Odczekać do ostygnięcia.
Wyciągnąć z foremek, wypełnić żółtkiem (tofu z barwnikiem i czarną solą).
Wskazówki i uwagi:
Foremki użyte w przepisie zależą od wyobraźni kucharza. :-)