puszka.pl - pysznie!

Krokiety z kapustą i grzybami

Można jeść same, z sosem lub do obiadu z ziemniaczkami i surówka. Można też jeść jak na Wigilię z czystym barszczykiem do popicia. Mniam.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

naleśniki - przepis dowolny, byle dużo
2-3 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

farsz:
500 g kapusty kiszonej
ok. 300 g pieczarek
3 cebule niewielkie
sól
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie

Przygotowanie:

Kapustę odcisnąć i poszatkować. Pieczarki i cebule pokroić. 2 cebule podsmażyć na oleju. Dodać pieczarki i dusić. Przyprawić solą i pieprzem.

Równocześnie do garnka wrzucić kapustę, jedną cebulę i przyprawy. Podlać trochę wodą i dusić. Gdy pieczarki zmiękną dodać do kapusty i dusić razem. Pilnować żeby się nie przypaliło i w razie czego podlewać po trochu wodą.

Gdy kapusta zmięknie, odparować resztę wody i ostudzić. Na każdy naleśnik kłaść farsz na środek (trzeba uważać na liście laurowe i ziele, najlepiej znaleźć i wyrzucić ;-)) i zawijać: z prawej strony do środka (trochę ponad połowę) z lewej (żeby trochę przykryło już zagięty kawałek), góra i dół (tak żeby z żadnej strony nie wystawał farsz). Obtaczać w rozbełtanym jajku i bułce tartej i smażyć na gorącym oleju.
Nadesłał(a) Talka, dnia: 2002-05-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: przepis ogólnie znany, żadna rewelacja :-)

Twoje zapiski: