Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
kostka margaryny
6 jaj
szklanka cukru
szklanka mąki tortowej
szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 proszku do pieczenia
cukier waniliowy
sok z pół cytryny
odrobina startej skórki z cytryny
trochę alkoholu, np. rumu
Przygotowanie:
Mąkę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, na
przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dać cukier waniliowy, sok z cytryny i alkohol. Włożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta formy do gotowania. Zagotować wodę w garnku, powinna sięgać do połowy
formy. Babkę gotować na małym ogniu pod przykryciem godzinę i 15 minut. Po wyłączeniu gazu ciasto zostawić w otwartej formie ok. 10 min. Polać polewą czekoladową.
Wskazówki i uwagi:
Składniki powinny być schłodzone albo mieć podobną temperaturę. To w pewnym stopniu zapobiega warzeniu się ich podczas miksowania.
Twoje zapiski: