puszka.pl - pysznie!

Sos czosnkowy na bazie ziemniaków i oliwy (Skordalia)

Serwować z [...] pieczonymi bakłażanami, cukinią i jak kto lubi.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6-8 ząbków czosnku
2 ziemniaki (ugotowane)
1 łyżeczka soli
100g oliwy
50g octu winnego
ew. trochę bułki tartej dla zagęszczenia

Przygotowanie:

Rozgnieść czosnek przez wyciskarkę. Połączyć czosnek z ugotowanymi, rozgniecionymi ziemniakami. Dobrze ubić, aby było gładkie. Ciągle ubijać dodając po trochu ocet i oliwę. Można to też zrobić w blenderze. Ubijać tak długo, aż się zagęści. Gdyby był za rzadki dodać trochę bułki tartej.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-05-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: slavek_s

Twoje zapiski: