ciasto: 350 g herbatników (kształt dowolny)
3/4 szklanki wody
3 płaskie łyżki kakao
50 g cukru pudru
masa: 120 g masła
50 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
sok z połowy cytryny
+ pergamin + masło do wysmarowania pergaminu
Przygotowanie:
Do rondelka wlać 3/4 szklanki wody, wsypać kakao i cukier puder, zagotować cały czas mieszając, odstawić do ostudzenia. Herbatniki zmiażdżyć w dowolny sposób, byle jak najdrobniej, i wsypać do syropu, wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch i wciąż ucierając dodać wiórki i sok z cytryny.
Arkusz pergaminu posmarować masłem, rozlepić bądź rozwałkować na nim ciasto, równomiernie posmarować masą i zwinąć (bez pergaminu::) Roladę owinąć pergaminem i wstawić do lodówki przynajmniej na 4 h.
Nadesłał(a) Rena,
dnia: 2002-05-25 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Anna Wojciechowska