Chłodnik litewski z jajkiem
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
buraczki
ogórek
gotowane jajka
koperek
można trochę szczypiorku
kefir i/lub mleko [*]
sól
ocet
śmietana do przyozdobienia
Przygotowanie:
Surowe buraczki obierasz i kroisz w drobną kostkę, dodajesz trochę wody (niedużo, aby tylko przykryła buraczki), solisz i na małym ogniu gotujesz, aż będą miękkie. Wtedy dodajesz jeszcze trochę octu, aby były lekko kwaśne. Zdejmujesz z ognia i studzisz.
Ogórek, jajka, koperek i ew. szczypiorek kroimy, wrzucamy do garnka. Dodajemy zimny kefir, mleko i zimne buraczki, solimy do smaku.
Zostało nalać do talerzy, kleksik śmietany do każdego, trochę koperku dla piękności na tą śmietanę i podawać z gorącymi ugotowanymi ziemniaczkami.... Mniammm...
Wskazówki i uwagi:
[*] Jeżeli chodzi o proporcje kefir-mleko, to zależy od zachcianki gotującego. Można zrobić chłodnik wyłącznie na kefirze - będzie kwaśny (wtedy już nie dodajemy śmietany). Można zrobić tylko na mleku - będzie słodki. Ja wolę wymieszać i zrobić coś pośredniego.
Chłodnik wychodzi dość gęsty, ale ja akurat taki lubię. Zresztą można wlać więcej płynów, to będzie rzadszy.
Tak a propos tematu, dokładnie w ten sposób przygotowane buraczki można gorące rozłożyć do wyparzonych słoików i potem przez całą zimę gotować dobre zupy :o))
Twoje zapiski: