Makowiec wegański z razowego ciasta drożdżowego
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ciasto drożdżowe:
1 kg mąki razowej
80 g drożdży
1/2 l ciepłej wody
4 łyżki miodu/słodu
2 łyżki mąki sojowej
1 łyżeczka soli
masa makowa (makmasse:-)
750 g maku
4 łyżki miodu/słodu
bakalie (rodzynki, orzechy)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki grysiku (kaszy manny)
Przygotowanie:
Zrobić rozczyn z 1 szklanki ciepłej wody, drożdży, miodu/słodu oraz 1/2 szklanki mąki i pozostawić w cieple na 10 minut.
Zagnieść ciasto dodając resztę ciastowych składników i pozostawić do wyrośnięcia.
Sparzony mak zmielić w maszynce do mielenia (ja mam taką, ale tylko do wege!) 2 razy. Do maku dodać miód/słód, bakalie, mąkę ziemniaczaną oraz 4 łyżki grysiku ugotowanego w 1 szkl. wody. Wszystko dobrze wymieszać.
Uformować 3 rulony makowca. Piec około 1 godziny w temp. 170 st. C.
Twoje zapiski: