ok. 250 g daktyli bez pestek lub dżem z dzikiej róży
ok. 500 g płatków owsianych
sok jabłkowy
cynamon
wanilia
goździki
kilka szczypt soli
Przygotowanie:
Daktyle zmiksować z wodą na gładką pastę daktylową. Płatki namoczyć w zagotowanym soku jabłkowym z dodatkiem cynamonu, wanilii i goździków, posolić.
Namoczone płatki podzielić na dwie części. Pierwszą część rozgnieść na cienki placek na natłuszczonej płaskiej blaszce, rozsmarować pastę daktylową, wyłożyć resztę płatków i przyklepać na gładki placek.
Piec ok. 50 minut w 200 st. C na dość suchy placek.
Wskazówki i uwagi:
Jeszcze lepsza jest wersja z dżemem z dzikiej róży, ale domowej roboty albo kupnym - nie słodzonym cukrem fabrycznym.
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2002-05-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna ircx.pl.polskavege lub pl.soc.wegetarianizm