puszka.pl - pysznie!

Katalońska zupa chlebowa - sopa de pan


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

15 dag suchej bułki lub czerstwego białego chleba
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy do smażenia
łyżka drobno posiekanego tymianku
2 jajka
sól

Przygotowanie:

Przekroić na pół ząbki czosnku i przyrumienić na rozgrzanej oliwie. Wyjąć czosnek, odstawić i wrzucić pokrojony w kostki chleb. Gdy się podsmaży, zalać litrem wody, dodać tymianek i gotować, aż chleb się rozpuści.

Rozbełtać jajka z łyżką wody, wlać do odstawionej z ognia zupy, energicznie mieszając, aby białko się nie ścięło. Wrzucić z powrotem do zupy czosnek, dosmaczyć solą i podawać na gorąco.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-06-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda nr 6/2002

Twoje zapiski: