puszka.pl - pysznie!

Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem)

Robi się je w miarę łatwo i w miarę szybko.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

- 200 g mąki - w tym większość razowej pszennej z dowolną mieszanką innych mąk, np.: 100 g pszennej + 50 g kukurydzianej + 50 g gryczanej, ale może być tylko pszenna;
- 100 g tłuszczu - kiedyś brałam margarynę, ale teraz olej np. z pestek winogron, orzeszków ziemnych lub słonecznikowy; oleju biorę mniej np. 80 g;
- minimum 2 łyżki zimnej wody;
- źdźbło soli;
- opcje : cynamon, imbirek, a do kruchego na słono przyprawy dowolne; można dodawać pestki, skruszone orzeszki.

Przygotowanie:

Najpierw nagrzewam piecyk do temp. ok. 200 stopni. Następnie smaruję średnią, okrągłą formę kroplą oleju.

Składniki szybko mieszam w misce na gładziuchną masę (chyba, że są pestki). Jeżeli ze składników, które podałam ciasto słabo się lepi, to trzeba dodać wody zimnej tyle, żeby masa dała się zbić w kulę lecz nie przyklejała do palców.

Obklejam tą masą formę na grubość 3-5 mm, wywijając rancik wysokości ok. 2 cm. Najlepiej pomóc sobie widelcem przy wyrównywaniu nawierzchni. Tymże widelcem porobić trzeba w cieście dziury (znaczy ponakłuwać), by się nie zbąbliło przy pieczeniu.

Do pieca! Na ok. 20-25 min. Tu trzeba samemu wyczuć.

Gdy podstygnie, kładę farsz, którym może być praktycznie wszystko (vege !). Pyszne są pieczone z goździkami jabłka.

Kruche nie jest trudne ! :-)

Wskazówki i uwagi:

200g mąki to ok. 1,5 szklanki
80g oleju - 9 łyżek lub 80-90 ml
Nadesłał(a) Ki_, dnia: 2002-06-08 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: