Ciasto kruche (na tartę, ciasta, do wypełnienia farszem)
Robi się je w miarę łatwo i w miarę szybko.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
- 200 g mąki - w tym większość razowej pszennej z dowolną mieszanką innych mąk, np.: 100 g pszennej + 50 g kukurydzianej + 50 g gryczanej, ale może być tylko pszenna;
- 100 g tłuszczu - kiedyś brałam margarynę, ale teraz olej np. z pestek winogron, orzeszków ziemnych lub słonecznikowy; oleju biorę mniej np. 80 g;
- minimum 2 łyżki zimnej wody;
- źdźbło soli;
- opcje : cynamon, imbirek, a do kruchego na słono przyprawy dowolne; można dodawać pestki, skruszone orzeszki.
Przygotowanie:
Najpierw nagrzewam piecyk do temp. ok. 200 stopni. Następnie smaruję średnią, okrągłą formę kroplą oleju.
Składniki szybko mieszam w misce na gładziuchną masę (chyba, że są pestki). Jeżeli ze składników, które podałam ciasto słabo się lepi, to trzeba dodać wody zimnej tyle, żeby masa dała się zbić w kulę lecz nie przyklejała do palców.
Obklejam tą masą formę na grubość 3-5 mm, wywijając rancik wysokości ok. 2 cm. Najlepiej pomóc sobie widelcem przy wyrównywaniu nawierzchni. Tymże widelcem porobić trzeba w cieście dziury (znaczy ponakłuwać), by się nie zbąbliło przy pieczeniu.
Do pieca! Na ok. 20-25 min. Tu trzeba samemu wyczuć.
Gdy podstygnie, kładę farsz, którym może być praktycznie wszystko (vege !). Pyszne są pieczone z goździkami jabłka.
Kruche nie jest trudne ! :-)
Wskazówki i uwagi:
200g mąki to ok. 1,5 szklanki
80g oleju - 9 łyżek lub 80-90 ml
Twoje zapiski: