Ogórki po żydowsku (na zimę)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ogórki
seler + liście selera
marchew
pietruszka + natka
gorczyca biała
cebula
koper (najlepiej wianuszek)
ziele angielskie
zalewa:
2 i 1/2 szklanki wody
1/2 szkl. octu
3/4 szkl. cukru
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Na dno słoika wkładamy: plastry selera + liść selera; plastry marchwi; plastry pietruszki + natkę; gorczycę; cebulę pokrojoną w plasterki, koper (najlepiej wianuszek) i ziele angielskie. Wszystko w dowolnej lecz nie wygórowanej ilości.
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż, ułożyć w słoikach pionowo.
Składniki zalewy zagotować i zalewać słoiki gorącą zalewą. Słoiki gotować 3 minuty od zagotowania.
Twoje zapiski: