puszka.pl - pysznie!

Ciasto ze śliwkami lub rabarbarem i truskawkami (z kruszonką)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

/proporcje na blaszkę 25 x 40 cm/
śliwki (węgierki najlepsze) lub rabarbar i truskawki
8 łyżek oleju
2-3 łyżki gęstej śmietany
25 dkg cukru pudru
3 całe jajka
25 dkg + 3 kopiaste łyżki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-7 łyżek wody

kruszonka:
2 miarki mąki
miarka cukru
olej

Przygotowanie:

Olej, śmietanę, cukier, jajka wymieszać (pałką do ciasta), dodać mąkę z proszkiem i mieszać, na koniec dodać wodę i wymieszać.

Wyłożyć na blaszkę (ja daję papier do pieczenia). Na wierzch poukładać wypestkowane, przekrojone na pół śliwki (węgierki najlepsze) skórką do ciasta. Posypać kruszonką (2 miarki mąki + miarka cukru + olej w takiej ilości, żeby całość miała grudkowatą konsystencję) i piec 45 min. w piekarniku ustawionym na 180 stopni.

To samo ciasto robiłam kładąc zamiast śliwek rabarbar i truskawki - też było dobre.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2002-06-09 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: Bożena

Twoje zapiski: