puszka.pl - pysznie!

Chleb pszenny


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

rozczyn:
7 dag drożdży
2 czubate łyżki cukru
szklanka mleka (zwykłego lub roślinnego)

1 kg mąki pszennej
3 szklanki otrąb pszennych
1,5 łyżki kminku
4 łyżeczki siemienia lnianego
2 łyżeczki soli szarej z mikroelementami
+ tłuszcz do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Robimy rozczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy rozczyn, 3 szklanki ciepłej wody (jeżeli trzeba, to dodać więcej) i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Pieczemy w średnio gorącym piekarniku ok. 1 godziny.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek (Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia")

Twoje zapiski: