Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
0,5 szkl. suchych ziaren soi
sok z cytryny (ok.3 łyżki)
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Namoczyć soję na noc, rano odcedzić i przemyć.
- Zmiksować soję w blenderze razem z 3 szkl. wody i przecedzić przez lnianą lub bawełnianą ściereczkę.
- Otrzymaną papkę zmiksować powtórnie w 1 szkl. świeżej wody.
- Przecedzić powtórnie przez ścierkę.
- Otrzymaną serwatkę gotować przez 3 minuty i odstawić z ognia.
- Dodać sok cytrynowy i sól, a następnie mieszać przez chwilę.
- Odstawić wywar na 15-20 minut i przecedzić przez durszlak.
- Odstawić w durszlaku na 2 godziny.
No i mamy ser gotowy - tanio i niezbyt skomplikowanie.
Twoje zapiski: