Kapusta biała lub pekińska z pieczarkami na oliwie
Na obiad miało być coś innego, ale marchewka wybyła... Ponieważ przepis na kapustę białą z pieczarkami na maśle już wcześniej miałam na oku, a zawartość lodówki idealnie do przepisu akurat pasowała, toteż się pokusiłam i zrobiłam wersję wegańską. Cymes! Zwłaszcza że teraz kapusta jest młoda, soczysta i po prostu pyszna!
1 główka kapusty białej (ok. 1,5 - 2 kg) - może być też włoska lub pekińska
1 kg pieczarek
3-4 cebule
olej/ oliwa do smażenia (np. z pestek winogron)
sos sojowy lub tamari - 4 łyżeczki
miso - 4 lekko wypukłe łyżeczki (opcjonalnie)
sól
ew. pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy na grube plastry (później się skurczą), podsmażamy na oliwie i odkładamy na bok.
W szklance ciepłej wody mieszamy miso (jeśli nie mamy, to na koniec kapustę trzeba nieco mocniej osolić). Kapustę i cebulę szatkujemy i dusimy z olejem/oliwą, sosem sojowym i miso na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy pieczarki, mieszamy, doprawiamy solą, ew. pieprzem, i jeszcze chwilę razem dusimy.
Wskazówki i uwagi:
* Sos sojowy najlepiej porządny, bez cukru czy karmelu;
* Młodą kapustę dusimy nie dłużej niż 20 min, starszą nie wiem - możliwe że tyle samo :)