puszka.pl - pysznie!

Kapusta biała lub pekińska z pieczarkami na oliwie

Na obiad miało być coś innego, ale marchewka wybyła... Ponieważ przepis na kapustę białą z pieczarkami na maśle już wcześniej miałam na oku, a zawartość lodówki idealnie do przepisu akurat pasowała, toteż się pokusiłam i zrobiłam wersję wegańską. Cymes! Zwłaszcza że teraz kapusta jest młoda, soczysta i po prostu pyszna!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 główka kapusty białej (ok. 1,5 - 2 kg) - może być też włoska lub pekińska
1 kg pieczarek
3-4 cebule
olej/ oliwa do smażenia (np. z pestek winogron)
sos sojowy lub tamari - 4 łyżeczki
miso - 4 lekko wypukłe łyżeczki (opcjonalnie)
sól
ew. pieprz

Przygotowanie:

Pieczarki kroimy na grube plastry (później się skurczą), podsmażamy na oliwie i odkładamy na bok.

W szklance ciepłej wody mieszamy miso (jeśli nie mamy, to na koniec kapustę trzeba nieco mocniej osolić). Kapustę i cebulę szatkujemy i dusimy z olejem/oliwą, sosem sojowym i miso na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy pieczarki, mieszamy, doprawiamy solą, ew. pieprzem, i jeszcze chwilę razem dusimy.

Wskazówki i uwagi:

* Sos sojowy najlepiej porządny, bez cukru czy karmelu;
* Młodą kapustę dusimy nie dłużej niż 20 min, starszą nie wiem - możliwe że tyle samo :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2002-06-16 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Jest to wersja wegańska kapusty białej z pieczarkami na maśle podanej tu przez Renę.

Twoje zapiski: