Zupa-krem pieczarkowa z dodatkiem zielonej papryki
Zupę podawać z grzankami zrumienionymi na maśle.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
300 g pieczarek oczyścić
1 strąk zielonej papryki
30 g masła
25 g mąki pszennej
500 ml bulionu
250 ml nie homogenizowanej śmietanki kremowej
sól
biały pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, obetrzeć papierem kuchennym, ew. opłukać, pokroić na plasterki. Paprykę przepołowić, usunąć nasadę szypułki, nasiona i białe przegrody nasienne. Strąk umyć, pokroić w wąskie paski
Paprykę dusić na maśle około 5 minut, dodać plasterki pieczarek, razem poddusić, mieszając oprószyć mąką pszenną, żeby trochę zagęścić. Wlać bulion i zagotować. Nie przerywając mieszania dodać śmietankę kremową, ponownie zagrzać, gotować około 5 minut na słabym ogniu. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Wskazówki i uwagi:
Przerobione na wege.
Twoje zapiski: