500 g pieczarek
2 łyżki masła
purée ziemniaczane - samodzielnie przygotowane lub 1 opakowanie
0,5 szkl. mleka
1,5 szkl. wody
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
sok z jednej cytryny
Pieczarki oczyścić, skroić trzonki, dokładnie umyć i osączyć. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła, podsmażyć na nim pieczarki; posolić, popieprzyć, skropić sokiem cytrynowym.
Przygotować purée ziemniaczane według przepisu na opakowaniu, dodając mleko, wodę, sól, gałkę muszkatołową.
Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Żaroodporną formę wysmarować masłem.
Dwie trzecie purée wyłożyć do formy, na środku ułożyć usmażone grzyby. Pozostałym purée napełnić szprycę i wycisnąć dekoracyjne rozetki dookoła grzybów. Śmietanę wymieszać z utartym serem i polać nią grzyby. Wierzch posypać bułką tartą i obłożyć kawałeczkami masła.
Zapiekać w piekarniku około 20 minut. Wierzch zapiekanki powinien się lekko zarumienić.