Bułeczki pszenne na zakwasie i drożdżach, z kiełkami pszenicy lub rodzynkami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej razowej
pól szklanki zakwasu żytniego
2 dag drożdży
opakowanie kiełków pszenicy lub rodzynek
kminek lub czarnuszka
sól szara (czyli nieoczyszczona)
zakwas żytni: pół szklanki mąki żytniej rozprowadzamy 6 łyżkami letniej wody, przykrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce, codziennie mieszamy
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w małej ilości letniej wody z łyżką mąki. Mieszamy kiełki z mąką, dodajemy zakwas, kminek lub czarnuszkę, wyrośnięte drożdże, szklankę wody, sól i zagniatamy ścisłe ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
Formujemy nieduże bułeczki, układamy na natłuszczonej blasze i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. pół godziny.
Twoje zapiski: