Pieczarki duszone doprawione gałką muszkatołową
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
500 g pieczarek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1/8 l słodkiej śmietany (opcjonalnie)
1 pęczek natki pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić na pół. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, włożyć pieczarki i mieszając zrumienić je kilka minut. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień do minimum i dusić ok. 10 minut. Następnie grzyby osolić, oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową, ewentualnie polać śmietaną i lekko podgrzewać nie dopuszczając do zagotowania. Przed podaniem obficie posypać z wierzchu posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki i uwagi:
Aby pieczarki nie straciły swojego pięknego koloru, możemy przed przyrządzeniem skropić je odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu będą miały dodatkowo jeszcze bardziej subtelny smak.
Twoje zapiski: