Sałatka z surowych pieczarek w sosie śmietankowo-majonezowym
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
350 g możliwie małych pieczarek
2 łyżeczki soku cytrynowego
kilka liści endywii lub sałaty masłowej jako ozdoba
pieprz cayenne
ew. 2-3 jajka
sos śmietankowo-majonezowy:
2 łyżki majonezu sałatkowego
4 łyżki śmietany
1 łyżka octu winnego
spora szczypta soli
spora szczypta cukru
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, umyć kilkakrotnie w letniej wodzie, opłukać zimną wodą i osuszyć. Duże grzyby podzielić na ćwiartki lub połówki, małe zostawić w całości. Pokropić grzyby sokiem cytrynowym i włożyć do miski.
Majonez wymieszać ze śmietaną; doprawić mocno octem winnym, solą i cukrem; dodać do sałatki.
Sałatka będzie pożywniejsza, jeżeli dodamy do niej 2-3 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę.
Liście sałaty umyć, odwirować zawinięte w ściereczce i wyłożyć nimi cztery salaterki. Sałatkę z pieczarek rozłożyć na liściach i posypać pieprzem cayenne.
Twoje zapiski: