puszka.pl - pysznie!

Indyjskie ziemniaki duszone z kalafiorem

Przepis kuchni indyjskiej.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1/4 kg ziemniaków (*)
średniej wielkości kalafior
olej do smażenia (lub ghi)

1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki kminku indyjskiego (kuminu)
1/4 łyżeczki chili (do 1/2 jeżeli ktoś lubi ostro)
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
sól

(*) Nie nadają się ziemniaki bardzo suche, mączyste. Najlepsze są odmiany po ugotowaniu czy usmażeniu wilgotne.

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w plastry, kalafiora dzielimy na małe różyczki.

Robimy masalę, tzn. na rozgrzany olej (lub ghi) wrzucamy przyprawy (imbir, kminek, chili) i smażymy aż zaczną dymić. Wrzucamy ziemniaki i kalafior i dusimy aż będą miękkie.

W połowie duszenia należy dodać kurkumę, pieprz i sól. Można trochę podlać wodą, aby się nie przypaliło. Najlepiej udaje się to w garnku teflonowym, bo nie trzeba dodawać wody. Życzę smacznego.
Nadesłał(a) ~Dorota, dnia: 2002-06-22 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: